Monday, June 7

Toin toin! :D

Alhamdulillah...now dah 27 weeks...lagi seminggu dah genap 7 month pregnant! semoga baby umi sihat membesar n lahir dengan selamat ye sayang...umi n abah luv u! :D

27-28 Weeks

The mother will be able to feel the foetus more..maybe the foetus's hiccups can be felt or since its kicks are getting much stronger,it can be felt by placing a hand on the mother's belly.The foetus is swathed in a fatty substance (vernix) which protects its skin from the amniotic fluid. It is now about 37cm,the length of rolling pin.

Congratulations! You are almost entering third trimester of pregnancy..Way to go!

My Baby! :D

Syukur..setakat ni umi n baby sihat n semakin sihat! :D
yee..berat sy skang dah 53kg...dah 10kg naik dari berat asal ok! hahaha..thanks to baby! :P
tak kisahla..yg penting semuanya sihat n baik2 ajaaaa :)
last weekend br je jumpe OB kat sini..as usual kami jadi 'ayam n itik' lagi...but at least bole fhm n dpt tgk our baby dgn jelas dah cukup baik..hehe..

this time doc buat blood test n measure berat..alhamdulillah everythg is ok! n most important..it's a BOY! Confirmmm!! :D

happy coz dpt tgk baby's face..his cute little nose..eyes n lip...sgt teruja! so cute..hehehe..

igt nak share the pic kat blog tp tak bape jelas plak yg printed tuh.. :P

now..baby dah start kicking..semakin kuat plak tu..huhuhu..cam kene punch plak..ehhe :D
also me..sleepless every day...baby pulak bila malam je die start 'main bola'...senget2 perutku..weheeeee! actually every time pon baby sgt aktif..hmm..bila agaknya baby ni tido ek..hehe :P
sometimes kalo kene 'side kick' yg kuat sure bunyi 'ouchhhh!' n hubby sure tanye "nape..sakit ke? igt dah nk terberanak td" huhuhu..tadela nk beranak kot..just reflect bunyi from 'toin toin' baby..hehe :P
its ok baby..as long as baby umi sihat ok :D


Doa..surah amalan :)

yup..since i got pregnant never miss this doa..insyaAllah berkat..
buat ibu mengandung sentiasalah berdoa agar dikurniakan anak yang soleh juga solehah..


Ya Allah, lindungilah zuriatku selama dia berada
dalam kandunganku dan berikanlah dia sihat.
Engkaulah yang maha menyembuh dan tiada sembuh
melainkan penyembuhanmu, penyembuhan
yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, jadikan dia
dengan rupa paras yang cantik dan baik serta
tetapkan hatinya dalam iman kepadamu dan utusanmu.
Ya Allah, lahirkan dia daripada perutku dengan
senang dan selamat. Ya Allah, berikan dia kesihatan yang baik,
kepandaian dan kesempurnaan akal fikiran
serta berilmu dan beramal. Ya Allah, lanjutkanlah usianya,
sihatkan tubuh badannya, baikkan tingkah lakunya,
lancarkan pertuturannya, merdukan suaranya untuk
membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad
dan segala pujian untuk Tuhan seluruh alam.


Surah Bacaan Ketika Mengandung :

~ Surah Al Fatihah
Untuk terang hati dan kuat ingatan

~ Surah Maryam
Untuk memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat.

~ Surah Luqman
Untuk memperoleh anak cerdik akal dan cerdik jiwa.

~ Surah Yusuf
Untuk memperoleh nak cantik rupa dan akhlak yg baik.

~ Surah Hujurat
Untuk memperbanyakkan susu ibu dan bersifat hati-hati.

~ Surah Yaasin
Untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan.

~ Surah At Taubah
Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat.

~ Surah An Nahl
Untuk melahirkan anak yg berdisiplin.





2 comments:

fikri said...

insyaAllah... Ya Allah permudahkanlah segalanya... kurniakan lah anak yang soleh! amin...

ShAriFaH MaiSaRaH SyeD BaHaruDDin said...

amin..semoga mendapat rahmat dariNya..umi n abah love u Baby! :D